A legenda szerint egy etióp juhász megfigyelte, hogy az állatok egész éjszaka ébren maradnak, ha napközben egy bokor vörös bogyóit eszegetik.
Tapasztalairól beszámolt a közelben lakó szerzeteseknek, akik a bogyóból keserű italt főztek, és a hosszú imádságok alatt ezzel tartották magukat ébren.
A történet egy másik változata:
amely 1400 körül keletkezett jemeni pásztorról és kecskékről szól. De arról is tudomásunk van, hogy 1000 körül Avicenna már gyógyszerként használta a kávét. Egy titokzatos fekete, keserű élénkítő hatású ital a sokkal régebbi arab mondákban is szerepel. Az sem kizárt, hogy eleinte a kávét nem itták, hanem ették. Az ugandaiak, ha hosszú útra keltek állítólag szárított kávészemeket rágtak (úgy gondolták, hogy ettől erőre kapnak), az abesszínok pedig egyszerűen azért rágták a kávét, mert szerették.
Rumos-diós kávé torta recept:
Piskótához:
2 db tojás, 8 dkg krisztálycukor, 5 evőkanál vaj, 2 evőkanál étolaj, 8 dkg finomliszt, 10 dkg darált dió, csipetnyi só, kaváskanál szódabikarbóna.
Krém:
20 dkg puha vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vanília vagy karamell ízű pudingpor, 2 dkg őrölt kávépor, 4 dl tej.
Krém közé:
25 dkg piskóta, rumaróma 0,5, 1 kávéskanál kávé.
Tetejére: reszelt csoki.
Az alapanyagokat jól kikeverem. A tojások fehérjét egy csipet sóval jó kemény habbá verjük. Ezt a kemény habot egy fakanállal óvatosan összedolgozom az alapanyaggal.
Zsíradékkal kikent és lisztezett kisebb tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben készresüssük.
Krém: A tejjel felfőzőm a két csomag pudingport (sűrű legyen). A vajat a porcukorral jó habosra kikeverem és a kihült (langyos legyen) felfőzőtt pudinggal összekeverem, majd az őrölt kávéport is belekeverem.
Piskótára teszem a krém harmadát, ezután a kávé és rumarómába áztatott babapiskóta felét rárakom. Újból krémet a tetejére rakom, és erre a többi babapiskótát, ami krém marad még a tetejére teszem.
Hideg helyre tegyük, csoki-forgácsot a tetejére szórni. Másnap lehet szeletelni.